Елинпелиновци участваха в „Младежко ехо: празник на многообразието“

Ученици от ОУ „Елин Пелин“ бяха лектори на младежко събитие по повод Международния ден на етническата толерантност в Младежки международен център, гр. Бургас.

Пламена Димитрова от 7 „г“ клас и Ростислав Иванчев от 7 „е“ клас под ръководството на г-жа Р. Шишманова представиха проучванията си на тема „Българска култура“ пред гости от няколко бургаски училища. В събитието, проведено под надслов „Младежко ехо: празник на многообразието“, взеха участие и  представители на различните етнически групи, живеещи на територията на Община Бургас. Така бяха обособени представителни маси на българската, ромската, турската, еврейската и украинската култура.

Изявата започна с дискусионен панел на тема етническа толерантност, воден от г-жа  Олга Вихристюк, докторант в университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. В своеобразния „диалог на културите“ елинпелиновците изложиха и аргументираха становищата си блестящо. Участниците единодушно заключиха, че е нужен по-активен диалог в обществото ни и че трябва да разширяваме познанията си за чуждите култури.

Всяка от представените етнически и национални групи се включи с презентиране на характерните особености на своята култура, последвано от размяна на опит, като всеки от присъстващите имаше възможност лично да общува с лекторите и да научи повече за тяхното културно наследство. Учениците от ОУ „Елин Пелин“ с вълнение разказаха на посетителите на българския кът за празниците и обичаите на българите, показаха стъпките на българските хорà, както и красотата на традиционните български носии.

Събитието бе изпълнено с мощен положителен заряд и успя да обедини всички присъстващи около идеята за взаимно разбирателство, толерантност и сътрудничество.