Кметът Димитър Николов – гост на урок по краезнание в ОУ „Елин Пелин“

Бинарен урок по краезнание „Моят роден Бургас“

Бинарен урок по Краезнание „Моят роден Бургас“ се проведе в ОУ „Елин Пелин“. Учениците от 4. д клас с класен ръководител г-жа Маргарита Калайджиева и г-жа Румяна Цветкова, преподавател по география и история, представиха чрез екипна работа знанията и компетентностите за родния край, които децата са усвоили в учебните часове за предмета.

Гости на бинарния урок бяха г-н Димитър Николов – кмет на Община Бургас, г-жа Йорданка Ананиева – заместник – кмет на Община Бургас, ставрофорен иконом доц. д-р Захарий Дечев, Виктория Димова – заместник-директор на ЦПРЛ и Магдалена Манолова – директор на териториална дирекция „Възраждане“.

Идеята за старта на общинската програма по Краезнание е на г-н Димитър Николов, а автор на учебното помагало по предмета е ставрофорен иконом доц. д-р  Захарий Дечев. Учебната програма по краезнание „ Моят град Бургас“  улеснява работата на учителите краеведи и разширява знанията на децата и учениците за родния край. Програмата стартира през учебна 2021/2022 година в Община Бургас. Тематичните дялове са „Географски забележителности на Бургаския край“, „Пътеводител във времето“, „Незабравими имена“, „Родословни корени“, „Моето училище“ и „Моята детска градина“. В училищата са създадени краеведски кътове и са изградени клубове по интереси.

Изявите в ОУ „Елин Пелин“ за празника на община Бургас – Никулден продължиха с тържество на учениците от клуб „Краезнание“ от 3. в клас с класен ръководител г-жа Стефка Панайотова в Актовата зала на училището. С песни, танци и обичаи третокласниците показаха своите знания за Бургас и поздравиха гостите с предстоящия празник, като им подариха ръчно изработен рецептурник, събрал рибни рецепти за Никулден.

През следващите дни в ОУ „Елин Пелин“ предстоят различни събития и дейности по повод 6 декември-празник на община Бургас.