Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас

Левски живее в сърцата на нашите ученици.

„С Левски в сърцето”национална гордост и самочувствие

Левски живее в сърцата на нашите ученици.

Родолюбие и национална гордост показаха учениците от начален курс в ОУ „Елин Пелин”Бургас. С много емоция, патос и настроение те отбелязаха 144 – годишнина от обесването на Васил Левски.Това е героят, който отдава живота и делото си за нашата свобода. Роден е през 1837г., а през 2017 година се навършват 180 години от неговото рождение.

Учениците от IV„ж“ клас почетоха паметта на Апостола на свободата с урок по родолюбие и фотоизложба „С Левски в сърцето“.

Писма и фотоси за Васил Иванов Кунчев, които проследяват неговия живот, дело и идеал за свободна България, бяха поставени в акреацията на 3 етаж /изток/ в ОУ „Елин Пелин”. Учениците от I“е” и IV“ж” клас заедно със своите преподаватели разгледаха и коментираха с интерес снимките на близките на Левски, местата, които той е посетил, негови портрети, родното му място.

Четвъртокласниците изнесоха урок по родолюбие пред малките първокласници. Те започнаха със стихотворението „Герои”, с идеята,че всичкизагинали за свободата на България са герои, а пръв сред тях е Васил Иванов Кунчев. Под формата на рецитал те споделиха своите познания за Дякона. Малките ученици гледаха с интерес своите по-големи батковци и каки, които рецитираха стихове на Ботев и Вазов за Апостола на свободата, разказваха случки и факти за най-светлата личност в нашата история. Децата слушаха, изпълнени със самочувствие и гордост, че Васил Левски се отрича от всичко и посвещава изцяло живота си на народа.

Тяхното мълчание, размисъл и силните гласове, наситени със звънливост и гордост, показаха, че любовта на народа към големия герой расте и той никога няма да бъде забравен. Учениците в един глас обещаха да пазят святото име на Апостола и завета му велик навеки.

В края на урока по родолюбие учениците от IV“ж“ клас раздадоха на първокласниците портрети на Левски върху трибагреника на България с девиза „Съединението прави силата“, като обещаха да бъдат верни приятели на своите съученици по пътя им към просвета и познание. Всички показаха, че се гордеят със своите корени и национална принадлежност.