ОУ „Елин Пелин“- Бургас участва във форум „Иновации в образованието“ в Разград

ОУ „Елин Пелин“- Бургас участва във форум „Иновации в образованието“ в Разград

Три дни добри практики по НП „Иновации в действие“ обменяха учители

 

ОУ „Елин Пелин“- Бургас, представи своите два иновативни проекта „Активно учене 3 V” и „Граждани на света“-чуждоезиково обучение в паралелки по френски, испански и руски език в начален етап на регионалния форум „Иновации в образованието“, който се проведе на 10 юни в Разград. Домакин на събитието бе ОУ “Васил Левски“ – Разград, организиран в партньорство с РУО на МОН-Разград, в рамките на Националната програма „Иновации в действие“.

Целта на събитието бе да се направи преглед на работата на иновативните училища и извърши обмен на добри практики в образователния процес.  Заместник-кметът на община Разград Руска Вътева поздрави училищните екипи, дръзнали да търсят промяна, нови решения на основните елементи на училищния живот, организацията и съдържанието на обучението, образователната среда, образователните учебните програми и планове, учебното съдържание. Форумът даде възможност на иновативните училища да обменят своя опит, да създадат бъдещи партньорства за постигане на устойчивост на споделените иновативни практики.

Във форума с презентации, направени от ученици и учители, участваха девет иновативни училища от област Разград и ОУ „Елин Пелин“ – Бургас, които са партньор на ОУ “Васил Левски“ – Разград по НП „Иновации в действие“ , както и представители на друго училище-партньор на ОУ “Васил Левски“-Разград – ОУ “Граф Н. Игнатиев“-с. Граф Игнатиев. На форума присъстваха 60 учители и 16 ученици от Разград. Преподавателите от ОУ „Елин Пелин“- Бургас, имаха възможност да наблюдават открити интердисциплинарни уроци с преподаване по метода „ Дизайн мислене“ в начален етап.

В рамките на визитата се проведе кръгла маса за споделяне на идеи и опит в иновации в образованието – готовност за промяна модела на класната стая, възможности и  предизвикателства, пред които се изправя образованието.

Тридневното посещение беше еднакво полезно и за домакини и за гости. Учителите от начален етап в ОУ „Васил Левски“ показаха 13 проектно базирани урока. Ученици от първи, втори и трети клас  показаха как ученето по метода на дизайн мисленето е едно пълно с предизвикателства приключение.

Трите дискусионни дни, посветени на обмена на иновационни практики, дадоха нов импулс на учителите новатори да търсят и прилагат нови съвременни методи за преподаване, за да може образованието да догони бързо променящия се свят на XXI век.