ОУ „Елин Пелин“-домакин за втори път на НС „Фолклорна плетеница“

За втора поредна година ОУ „Елин Пелин“ бе домакин на десетото издание на националното състезание „Фолклорна плетеница“-национален кръг на 03-04.06.2022 г. 772 ученици, изучаващи хореография в задължително избираемата и профилирана подготовка, участваха в танцовото състезание.

40 фолклорни състава от 19 училища от България показаха в двата етапа магията на българския фолклор. На откриването на десетото издание на състезанието присъстваха г-жа Петя Петрова-началник на РУО Бургас, г-жа Елена Търничкова- държавен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ към Министерство на образованието и науката, г-жа Павлина Алексова-старши експерт в РУО Бургас. По време на откриването г-жа Търничкова благодари за перфектната организация на състезанието от страна на домакините и обяви 140. СУ „Иван Богоров“ за домакин на Национален кръг на НС „Фолклорна плетеница“ за 2024 г. На 4.06.2023г. на сцената на Летния театър г-жа Пепа Запрянова – директор на ОУ „Елин Пелин“-Бургас, предаде щафета за организацията на състезанието през 2024 г. на г-жа Мая Зафирова-директор на 140 СУ „Иван Богоров“-София.

В първи етап те показаха 3 фолклорни образеца: хоро, характерно за етнографската област, която представят; хоро на песен; За ІV клас – Северняшка област „Дунавско хоро“ – За VІІ клас – Тракия „Трите пъти“ – За ХІ-ХІІ клас – Добруджа „Повлекана“. Вторият етап на НС „Фолклорна плетеница“ започна с дефиле от сградата на Община Бургас – улица „Алеко Богориди“ – Приморски парк – Летен театър Бургас. Децата, облечени с костюми и носии, се отправиха с музика и танци към Морската градина, където на сцената на Летния театър представиха фолклорно сценичен танц. Всички танцови състави се представиха отлично в НС „Фолклорна плетеница“ и получиха грамоти и плакети за участието си в националния кръг.

Идеята на състезанието, организирано от МОН, е да даде възможност на учениците да демонстрират знания и умения, придобити в края на всеки етап на основната, прогимназиалната и гимназиална степен.