ОУ „Елин Пелин“-домакин на среща по проект „EOS”

Педагогически специалисти от Франция, Белгия, Испания, Италия и Турция бяха гости на ОУ „Елин Пелин“ по проект на Еразъм+ „Отворено и емпатично училище“. Домакин и партньор за реализацията на дейностите е Регионално управление на образованието-Бургас.

В рамките на една седмица преподаватели от Европа наблюдават добри практики със съдействието на РУО – Бургас в пет училища.

В ОУ „Елин Пелин“ гостите имаха възможност да се запознаят с шест метода по проекта, които се прилагат в учебни часове с ученици от първи до седми клас. Участниците в мобилността бяха посрещнати по стара българска традиция с питка на входа на училището. Учениците от ВГ „Сладкопойни славейчета“, ВГ „Медени звънчета“, ВГ „Щастливци“, ТС „Танцова палитра“ и ТС „Хорце“ поздравиха гостите с песни и танци от различни страни. Г-жа Пепа Запрянова, директор на ОУ „Елин Пелин“, ги приветства с добре дошли. Тя заяви, че емоцията и многообразието в класната стая правят децата съпричастни към проблемите на общуването и проявите на емпатията в него. Г-жа Запрянова поднесе на всички гости символични подаръци с българска маслодайна роза. Те се запознаха с дейностите в ОУ „Елин Пелин“, иновативния проект „Науки без граници“, приложение на методите по проект EOS и с темата за приобщаващото образование в българските училищни институции.

Активностите продължиха  с наблюдение на методите – Placemat, Jigsaw, Visit the museum, Border Debat, Blind Trio и приложението Classdojo в класната стая. Гостите разгледаха училището и посетиха STEM-центъра, където се проведе дискусия с въпроси и отговори, свързани с наблюдаваните уроци.