Планинска прохлада за елинпелиновци

66 ученици от ОУ „Елин Пелин“ изживяха незабравима седмица в Пампорово по НП „Отново заедно“ на МОН. Елинпелиновците не само почиваха и се любуваха на свежия планински въздух, но и съчетаха отдиха с разнообразни екскурзии и посещения на забележителности в този красив край на България . Те разгледаха стария град Пловдив, посетиха гр. Смолян и с. Смилян, където научиха интересни факти за музейната сбирка „ Смилянски боб и родопски терлици.“
По време на лагера децата имаха удоволствието да посетят и Широка лъка. Там те научиха за обичаите и традициите в родопския край от беседата в Етнографския музей и храм „Успение Богородично“. Културната програма на летния лагер включваше и разглеждане на Бачковския манастир, основан през XI век. Днес той е вторият по големина и значимост в България. Разполага с три църкви, костница и трапезария. В главния храм се пази една от чудотворните икони на Света Богородица, до която учениците се докоснаха.
Най-интересен за децата бе денят, в който те се озоваха в Роженската обсерватория. Националната астрономическа обсерватория е разположена на връх Рожен, на 1750 м надморска височина, на около 25 км от гр. Смолян. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система до извънгалактически изследвания: астероиди и комети. Там децата разшириха знанията си, получавайки отговори от инженерите и астрономите към обсерваторията на редица въпроси, свързани с Космоса, Млечния път, планетите и звездите.
Лагерниците участваха и в походи до местността „ Орфееви скали“, кулата „Снежанка“, еко пътека „Невястата“ с планински водач. По време на изкачването той запозна децата с основните правила за престой в планината, ориентиране, първа долекарска помощ, организиране на бивак.
Участието в НП „Отново заедно“ осигури възможност на още 66 елинпелиновци от училището да разширят и обогатят знанията си и да натрупат нови разнообразни впечатления .