ПСИХОЛОГИЧНА ПОДКРЕПА

Скъпи родители и ученици, предстои ни изпитание, с което да се справим! Нека бъдем отговорни и дисциплинирани, но нека не забравяме преди всичко да бъдем единни и да си помагаме!

Кризите в областта на общественото здраве, могат да накарат хората да се чувстват тревожни и да показват признаци на стрес, дори когато са изложени на нисък риск.

Предвид обявеното извънредно положение в страната, работата на психолозите в ОУ „Елин Пелин“, подобно на тази на учителите, ще се осъществява по електронен път.

Те ще бъдат на Ваше разположение и на учениците в рамките на работния ден.

Можете да осъществите контакт с тях на следните и-мейл адреси:

Ирена Кошничарова – irena.koshnicharova@abv.bg- начален етап

Наталия Пенева- nat.peneva@abv.bg- прогимназиален етап

При необходимост те ще осъществят и телефонен разговор с Вас. Връзка ще се осъществява и чрез електронната платформа Shkolo.bg

Родители, изправени сте пред предизвикателството да обсъдите наболялата тема за новия коронавирус с Вашите деца! Това може да се окажат много трудни разговори, но те са изключително важни!

Уверете се, че децата Ви са запознати със ситуацията.Често в главата си те рисуват картини, които не отговарят на действителността. Вашата задача е да ги информирате.

 Ето няколко предложения за това как да разговаряте с децата по темата:

  1. Създайте отворена и подкрепяща среда, където децата знаят, че могат да задават въпроси. Отговаряйте честно на въпросите им.
  2. Използвайте думи и понятия, които децата могат да разберат. Уверете се, че е така.
  3. Помогнете на децата да намерят точна и актуална информация.
  4. Уверете се, че познавате и разбирате добре мислите, чувствата и реакциите на детето си.
  5. Успокойте ги, но не ги лъжете.
  6. Нека децата знаят, че има много хора, които помагат на засегнатите от COVID – 19.
  7. Децата, при които притеснението относно коронавируса ескалира, следва да бъдат консултирани със специалист. Наблюдавайте поведението и емоциите