Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас

СЛОВОТО В ДЕТСКИТЕ ДУШИ

    В рамките на Националната седмица на четенето (22.10. – 26.10.2018г.), свързана с Националната стратегия за повишаване на грамотността (2016 – 2018г.), на 24.10.2018г. в ОУ „Елин Пелин” гр.Бургас се проведоха следните мероприятия:

Да твориш и да бъдеш достоен Eлинпелиновец накара близо 40 ученици от III „e”,  IV„б“ и IV„в“ клас да участват в литературния конкурс „Малките будители“. Те писаха стихотворения, приказки, разкази, съчинения, текст - разсъждение за будителите, образованието, училището, приятелството.  Творбите на децата бяха представени в изложба. Родители, техни съученици и посетители се наслаждаваха и четяха  с интерес детските произведения. Най-добрите от тях бяха наградени с грамоти за отлично представяне в конкурса, а всички деца получиха грамоти за участие, тъй като се представиха впечатляващо.  Учениците подариха и книжки със своите творби на директора и заместник - директорите на ОУ „Елин Пелин“.

 Mалките писатели посетиха и своите по-малки съученици от Iклас, където представиха литературни си творби и разказаха за великите будители на България. Проведоха и дискусия за ролята „Да бъдеш будител“ в учебните часове по литература през седмицата.

Много емоции, вълнения и радост изпълниха класните стаи и коридорите на ОУ „Елин Пелин“ през  тази седмица. Децата бяха ентусиазирани  да учат, творят  и да покажат на другите най-доброто от себе си. А ние, учителите, се радваме винаги, когато видим усмивката на всяко детско лице.

Петокласниците проведоха конкурс за „Най-добър четец”. Те се състезаваха в изразително и емоционално четене на непознат художествен текст – проза и стихотворение от български автори. По предварително изработени критерии бяха излъчени и победители. Целта бе да се проверят езиково-комуникативните и емоционално-актьорските умения на състезателите, когато пред тях е напълно непознат текст – стихотворения на поетесата Дора Габе и откъс от книгата на писателя Георги Данаилов – „Деца играят вън”.

Шестокласницитепроведоха конкурс за „Най-добър разказвач”. Учениците с голямо желание се включиха в конкурса и емоционално преразказваха произведения от любими автори – приказки на Братя Грим, на Ханс Кристиян Андерсен, на Шарл Перо; български народни приказки; произведения на Елин Пелин, Иван Вазов, Алеко Константинов, Йордан Йовков, Чудомир; откъси от „Принцът и просякът” на Марк Твен; откъси от произведения на Рик Риърдън – „Пърси Джаксън и откраднатата колесница” и много други. Прави впечатление, че ученицине предпочитат фантастични истории, предания и легенди. Любими герои са Пърси Джаксън, Хари Потър, Бойчо Огнянов. Представени бяха и презентации за живота и творчеството на българските класици. Децата се изслушваха, ръкопляскаха, коментираха изпълнителите. Имаше жури, което определяше кои са най-добрите разказвачи.

     В чест на Деня на будителите учениците разгледаха фототипно юбилейно издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон. Интересът към книгата и приложенията към нея беше много голям. Учениците разсъждаваха върху значението на първия български учебник през Възраждането. Сравняваха го със съвременните учебници и урочни статии.

Седмокласницитесе включиха активно в Националната седмица на четенето със състезание по правопис под формата на тест под надслов: „Опознай българския език! Пиши грамотно!” по предварително подбрани критерии на МОН. Резултатите от проверката на теста показаха, че учениците са се справили много добре.