Стефани Кирякова – златното момиче на Бургас

Стефани Кирякова – златното момиче на Бургас

Повод за гордост не само за България и град Бургас, а и за ОУ „Елин Пелин“ е златното момиче Стефани Кирякова.

          Олимпийската шампионка с националния отбор на България по художествена гимнастика от олимпийските игрите в Токио през 2021 г. Стефани Кирякова прекрачва за първи път училищния праг на ОУ „Елин Пелин“ – Бургас. Тя учи в  училището от 1. до 5. клас включително. Класен ръководител на Стефани от 1. до 4. клас  е г-жа Янка Малкочева. Учителката споделя, че Стефани Кирякова е била отлична ученичка, възпитана, с развито чувство на отговорност не само към училищната институция и спорта, но и към съучениците си. Тя е била прекрасно дете,  със силен дух и стремеж към успеха, към знанието и спорта. „ Стефани е родена през 2001г . При мен беше от 1. до 4. клас. Продължи в нашето училище и в 5. клас, а в 6. клас постъпи в спортното училище. След Бургас замина за София. Там продължи да се занимава със спорта, който харесваше. Стефани беше едно изключително добродушно и отговорно момиче. Винаги е била пример за съучениците си, защото успешно съчетаваше задълженията си в училище и тези в спортната зала. Тренираше ежедневно от 13.30 до 18.30, а след това си  подготвяше уроците. Следяхме изявите и често с класа ходехме в залата. Тя е пример за организираност, стремеж и успех“ – разказва г-жа Малкочева.

               Г-жа Елена Иванова ( учителка в същото училище)  допълва, че ОУ „Елин Пелин“ трябва да се гордее със своята възпитаничка Стефани Кирякова – „страхотно дете , отличничка, амбициозна гимнастична и постигаща целите си“.

              Г-жа Наталия Ралева (класен ръководите в 5. клас)  споделя, че цялата страна и гр. Бургас се гордеят със златните ни момичета, а ОУ,, Елин Пелин“ се гордее, че Стефани Кирякова е била наша ученичка.

              Стефани Кирякова е родена на 05.01.2001г. в Бургас. Започва да тренира художествена гимнастика през 2006 г. в клуб „Черноморец” при Ани Бошева. Още през първата година тя показва много бърз напредък и се изявява нейният особен гимнастически талант и потенциал. Ето защо г-жа Бошева решава да я премести от подготвителната група при по-големите момичета и поверява развитието ѝ на треньорката г-ца Мария Калангерова.

             Носител е на множество златни медали и призови отличия от национални и международни състезания. Но за Бургас и България тя е златното момиче, с олимпийска титла на отбора по художествена гимнастика от олимпийските игри в Токио.

             Нейното мото е: „Това, което обичам в гимнастиката, е, че съм в екип. Квалифицирам се като отборен играч и просто ми доставя удоволствие да работя с екип от още четирима души до мен. По -приятно е, когато заедно създаваме нещо красиво, отколкото когато го правим като личности. “

            През 2017 г. тя е част от националния отбор на България по художествена гимнастика, обявен за Отбор на годината в България.

            През 2015 г. тя получава почетна награда за принос в развитието на художествената гимнастика в клуб „Черноморец“ в Бургас, България.

            След като спечели златото в съчетанието с пет обръча на Световното първенство през 2018 г. в София, България, тя посвети победата на майка си, която претърпя инсулт само дни преди началото на състезанието. Стефани Кирякова е носител на редица индивидуални и отборни титли и призови класирания от национални и международни състезания.

              Стефани Кирякова е гордост за ОУ „Елин Пелин“.