Съобщение!

Уважаеми ученици, родители и учители,

Във връзка с писмо № РД-21-3171 на РУО Бургас Ви напомняме правилата по безопасност на движение на пътищата с превенция на пътнотранспортния травматизъм през зимния сезон, празничните и ваканционни дни.
1. Движете се по вътрешната част на тротоара, колкото се може по-далеч от платното за движение, като избирате почистени зони с цел предотвратяване на травми.
2. Движете се вляво по улици без тротоар и срещу движението на насрещните автомобили, така че да ви виждат водачите. Избирайте осветени пътни участъци.
3. Преминавайте по пешеходната пътека с внимание, макар да имате предимство. Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
4. Пресичайте само на зелена светлина на светофара, като отново се огледате в двете посоки.
5. Никога не пресичайте улицата тичайки, между паркирани коли и пред спрял на спирка автобус.
6. Спазвайте всички правила при каране на велосипед – движение в дясното платно, даване на сигнал при завиване. Велосипедите задължително трябва да са технически изправни и оборудвани със светлоотразителни знаци. Избягвайте да карате велосипед при намалена видимост и хлъзгава настилка.
7. Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи Ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
8. За лична безопасност се снабдете с връхни дрехи със светъл цвят или с вградени светлоотразителни елементи, които водачите на МПС могат лесно да забележат.
9. Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт. Не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая преди да е спрял
10. Не излизайте внезапно на уличното платно. Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението!
11. Не се пързаляйте в близост до пътното платно.
12. Движете се с повишено внимание покрай сгради, поради опасност от падане на ледени висулки.