Учениците от ОУ „Елин Пелин“ с филм за Деня на книгата

 

 

Учениците от ОУ „Елин Пелин“ с филм за Деня на книгата

„Книгите – това са приятели. Безстрастни, но верни.“ Виктор Юго

Филмът  „Походът на книгите“ е принос на учениците на ОУ „Елин Пелин“ по повод Деня на книгата и авторското право. Те създадоха филм „Походът на книгите“ със стихове, посветени на родината, от незабравими наши творци като Иван Вазов, Елисавета Багряна, Кирил Христов, Дора Габе, Петко Славейков, Младен Исаев.

По този своеобразен начин Елинпелиновците изразяват своята подкрепа към всички,  споделящи мнението, че и в създалата се ситуация заради COVID 19 и дистанционното обучение любовта към книгата и знанието не познава граници. Силата на духа, желанието да опознаеш нови светове ни кара да докоснем книгата, да я разтворим и с часове да пътешестваме из непознати светове, където доброто и злото също съществуват, но човешкият ум и упоритост винаги побеждават в  преодоляването на  трудните ситуации.

Учениците отправят послание към нас, че в тези дни на изпитание заедно можем да обединим усилия и да покажем, че „ Книгата в щастие украсява, а в нещастие утешава“ , че книгите са прозорец към света, те са наши приятели. Според Юго книгите са наши безпристрастни и верни приятели, които ни показват истината, усещанията и емоциите в един „измислен“ свят на думи, но толкова истински и реален както всичко в света.

На 23 април целият свят отдава почит на книгите и авторите им, като  ни насърчава  да откриваме удоволствието от четенето и силата на книгата като магия на познанието.

За пореден път учениците от ОУ „Елин Пелин“ доказват, че светът на книгите и техните огнени искри не познават граници дори и в света на технологиите. „Гъвкава, звънлива“ е тяхната реч за нас. Те са истински, докосващи и провокиращи човешкото съзнание към размисъл, за да бъдем по-добри, по-сърдечни, по-милосърдни, да имаме вяра и надежда за живота и бъдещето на света.