Ученици от ОУ „Елин Пелин“ коледуваха в Община Бургас

Коледуването е един от традиционните български обичаи, характерен с празнично облекло, украсени калпаци и коледарски песни. Зимен обичай, в който коледарите обикалят домовете на хората и пеят обредни песни. Тази фолклорна традиция изпълниха учениците от ОУ „Елин Пелин“. Коледари от 3. и 4. клас коледуваха за здраве и берекет в Община Бургас. Те бяха посрещнати от кмета Димитър Николов, на когото като стопанин пожелаха здраве, щастие и късмет през следващата година. Децата пресъздадоха българската традиция на коледуването. По стар обичай зарадваха домакините с коледарски благослов за здраве, берекет, късмет и благополучие.

Както повелява традицията, за благите си думи коледарите бяха дарени с торбички с лакомства. Кметът на Община Бургас Димитър Николов пожела на всички деца, техните учители и родители здрава и успешна нова година.

Коледарите бяха посрещнати и от председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова. Тя благодари за празничната атмосфера, която те пресъздадоха. Нарече им берекет и късмет в семействата, топлина в сърцата и добри мисли в делата.