Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас
Основно училище "Елин Пелин" гр.Бургас

Ученици от ОУ "Елин Пелин" организираха сами кампания за своя съученичка, пострадала в наводнението!

Организираха сами кампания за своя съученичка, пострадала в наводнението

 

Георги РУСИНОВ

 

Седмокласници от бургаското ОУ „Елин Пелин“ сами са организирали кампания по събиране на пари за своя съученичка от село Черни връх, чието семейство е пострадало от наводненията в Бургаско. Децата, без никой да ги насочва, решават докато тече благотворителната кампания в училището за събиране на средства, с които са закупени одеяла за пострадалите от наводненията, паралелно да съберат кой каквото може и за Кристияна Банкова и семейството й, в което има и първолак.

„Разбрахме какво се е случило в селото и решихме нейните приятелки и класовете да съберем някакви пари, за да им помогнем“, разказаха пред репортер на „Черноморски фар“ част от организаторите. Седмокласниците се организират чрез Фейсбук група, в която приятелките й, по-близки, а дори и хора, които не познават Кристияна, дават пари. Твърдо заявяват, че те са семейство, а семействата трябва да си помагат.

Директорът на училището Мария Димитрова не крие гордостта си от постъпката на учениците. „Бях много изненадана, щастлива и горда от това, което децата са направили. При нас възпитаването на нравствени добродетели започва още от ранна възраст. Имаме и учредена награда отпреди 10 години и стипендия, която в края на учебната година по решение на педагогическия съвет се връчва на дете, което притежава тези нравствени добродетели и е модел за подражание“, разказва тя.

Признава, че не е знаела за благотворителната инициатива на децата. Сутринта след трагедията в Бургаско, тя вече има идея как да направи кампания в помощ на пострадалите. „Не ни е за пръв път. Имаме умения, създадени в училище, много такива кампании сме провеждали. Не се изненадах, че в същото време имахме писма от РИО-Бургас, които ни помогнаха как да предадем всичко онова, което събираме за пострадалите. Веднага започна кампанията, а аз се обърнах с един призив към всички ученици да събираме средства. Събирането се контролираше с протоколи, които децата заедно с класните ръководители носеха при мен“, обяснява директорът.

На втория ден, докато тече кампанията, при нея идва класната на един от седмите класове Жасмина Гочкова, която й разказва, че част от нейните ученици и други деца от седмите класове започват кампания в помощ на Кристияна и семейството й, които живеят в едно от най-засегнатите от наводненията села – Черни връх. „Децата са много организирани. Всичко са направили във Фейсбук група, дори са привлекли шестокласници. С парите, които бяха събрали, искаха да помогнат на съученичката си и на семейството й“, пояснява Димитрова.

Събраните средства от самоинициативата на децата са 1450 лева. Димитрова обаче разказва, че майката на Кристияна остава много трогната и дори училището получава благодарствен адрес от семейство Банкови. „Хората са останали без дърва, без въглища. Децата бяха много травмирани, особено малкото. Майката говореше за ада, който са преживели, но едни нейни думи се запечатаха в главата ми – как като са станали, са се чудели как ще докарат децата на училище, и за да успеят, тръгват по обходни пътища“, развълнувано обяснява директорът на ОУ „Елин Пелин“.

Кристияна бе много развълнувана от жеста на съучениците й и не скри радостта си, че въпреки всички трудности в живота, човек може да разчита на добри приятели. „Благодарна съм на съучениците ми и всички, които ни помогнаха, защото макар и да не може да се възстанови всичко, все пак с този жест разбирам, че имам приятели до себе си, на които мога да разчитам по всяко едно време“, заявява момичето. Тя продължи с факта, че като цяло събраните пари ще помогнат за една част от пораженията, които семейството им претърпява. „Имаме изгорели уреди, колите ни бяха отнесени от водата, а подземният гараж - наводнен“, пояснява Кристияна.

Класният ръководител на седмокласниците Жасмина Гочкова е горда от постъпката на децата й. „Те поеха инициативата, срещнаха ме, казаха ми идеята си. Аз само координирах процеса, нищо повече. Изключително горда съм с тях“, заяви учителката.