Цанко Цанков откри Европейския ден на спорта в ОУ „Елин Пелин“

Европейски ден на спорта в ОУ „Елин Пелин“

Българският плувец Цанко Цанков беше официален гост в ОУ „Елин Пелин“ за Европейския ден на спорта. Г-жа Пепа Запрянова-директор на ОУ „Елин Пелин“ му благодари, че е сред нас, за да представи важността на спорта в живота на подрастващите.

Г-н Цанков се запозна с учениците от училището и задоволи  любознателността им, отговаряйки  на въпроси, свързани със спорта и най-вече с плуването като дисциплина. Шампионът разказа колко важни са спортуването и здравословния начин на живот. Г-н Цанков допълни, че е тренирал различни спортове от 7-годишна възраст, но в  плуването намира себе си. Световният рекордьор тренира шест дни в седмицата, като прекарва четири часа в плувния басейн.  Той разказа на децата, че е известен многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, Майстор на спорта, притежател на Рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия български залив, а именно – Бургаския, първият българин, преплувал протока Гибралтар и спечелил титлата сред 24-те най-добри състезатели в света

Елинпелиновците бяха заинтригувани от постиженията на своя гост, задаваха различни въпроси за личния и професионален живот на шампиона.

Във връзка с Европейския ден на спорта  в училището се проведоха редица дейности  като игра „Пътят на отпадъка“, щафетни игри, кашони с разделно изхвърляне на боклука- бутилки, пластмасови изделия, кенчета, хартии, вестници, разпръснати и съответно изхвърляни в кашоните; спортни игри на учениците от начален етап „Вкарай боклука в коша“ – баскетбол и „Ритни боклука в коша“ – футбoл.